Almanya’da üniversite kayıtlarımız devam ediyor!
Üniversitelerin hangi şartlarda kabul aldığını, hangi üniversiteyi seçmeniz gerektiğini ve eğitim süresince nasıl akademik destek alacağınızı mı düşünüyorsunuz?
Bunun için sadece Life Yurtdışı Eğitim ile irtibata geçmeniz yeterli. Ancak daha öncesinde Almanya’da eğitim ve üniversiteler ile ilgili aşağıda verdiğimiz bilgileri incelemeniz faydalı olacaktır.
Neden Almanya’da Eğitim?
Almanya’da eğitim almak için birçok sebep var ve bu sebepler hem akademik kariyerinize hem de sosyal yaşantınıza büyük katkılar sağlamaktadır. Bu kapsamda Almanya’da eğitim almanın avantajlarını aşağıdaki şekilde sıralamak mümkündür:
Almanya’da eğitim almanın en önemli avantajlarından biri üniversite ücretlerinde çok düşük harç ücretlerinin olmasıdır. Okul harç ücretleri 250-1000 Euro arasında değişmektedir. Bununla birlikte öğrencilere özel sağlanan destekler bulunmaktadır. Bu destekler verilen harç ücretlerinden çok daha fazla değerde hizmetlerdir.
Üniversite dönem ücreti ödendikten sonra alınan kart (Semester Ticket) öğrencilere birçok ayrıcalık kazandırıyor. Peki nasıl mı?
6 aylık toplam kazanç 1260 Euro (180 gün x 7 euro)
Bu desteklerin amacı öğrencilerin sosyal, akademik ve ruhsal motivasyonlarını sağlamaktır.
Eğitim sistemi olarak kaliteli bir sisteme sahip olan Almanya üniversitelerinde belli şartların sağlanması halinde Life Yurtdışı Eğitim ile kayıtlarınız kolayca yapılır.
Dünyanın en iyi 1000 üniversitesi listesinde yüze yakın üniversitesi bulunan, öğrencilerin çalışma ve oturum sorunu neredeyse olmayan, diploması tüm dünyada geçerli bir ülkede okumak isteyen herkesin aklına direkt olarak 90+ diploma notu ve anadil seviyesinde Almanca şartı gelir.
Yüksek kalitede üniversitelerin olmasına karşın Alman üniversitelerine kabul almak için 70+/2.70 (65-70) aralığında olması genel olarak yeterli olup, üniversiteye göre şartlar değişmektedir. Life Yurtdışı Eğitim ile iletişime geçerek öğrenci durumunu teyit etmeniz halinde daha somut bilgiler edinebilirsiniz.
Almanya üniversitelerine kayıt olmak için gerekli temel şarlar; Almanca dil seviyesinin İzmir ve İstanbul konsolosluğundan vizeye girecekler için A2, Ankara konsolosluğundan vizeye girecekler için B1 seviyesinde olması gereklidir. Ayrıca Almanya’da lisans seviyesinde bir üniversiteye kayıt yaptırmak isteniyorsa Türkiye’de OSYM sınavına girerek 4 yıllık bir üniversiteyi kazanmış olması gerekmektedir. Burada öğrencinin OSYM’den aldığı kazandı belgesi yeterli olup, Vakıf üniversitesi veya Devlet üniversitesini kazanması arasında bir fark yoktur.
Almanya’da öğrencilere legal olarak çalışma izni verilmekte olup öğrencinin üniversitede okuduğu süre içinde yıllık olarak 180 yarım gün, 90 tam gün olmak üzere çalışma izni verilmektedir.
Saatlik kazançla birlikte hesaplayacak olursak;
180 yarım gün X günde 4 saat X saatlik 8 Euro: 5760 Euro çalışarak kazanç elde edilebilir.
Elde edilen kazançla öğrenciler masraflarının önemli bir kısmını karşılayabilirler.
İki büyük dünya savaşına girip, ikisinden de yenilgiyle ve hezimetle ayrılmış bir ülke için kıyaslama yapacak olursak bugün Afrika’nın geri ülkeleriyle kıyaslama yapmamız gerekirdi.
Ancak Almanya’nın yüzyıllardır eğitime yaptığı yatırımlarla bu ülkenin hangi zorluklarla karşılaşırsa karşılaşsın en kısa sürede tekrardan dünyanın en güçlü devletleri arasına girmesine olanak sağlamaktadır. 2018 rakamlarına göre 3,7 trilyon euro yıllık geliri olan Almanya’nın eğitim için ayırdığı rakam 282 milyar euro’dur. Bu yatırım devlet içerisindeki en büyük yatırım ile ilk sıralardadır.
Alman eğitim sistemini diğer ülkelerden ayıran en temel özelliği, teorik eğitimin aksine, pratik eğitim şeklini benimsemesidir. Teorinin kesinlikle vazgeçilmez bir unsur olduğunu ancak pratik eğitim ile desteklenmediği sürece tatmin edici bir verim alınamayacağı düşüncesindeler. Pratik eğitimle aynı zamanla öğrencilerin sektörel hayata da en hazır şekilde girmesi planlanmaktadır.
Doğru olan bu mantık Alman sanayi ve teknolojisini de domine eden tek etkendir.
Buna en güzel örnek ise üniversitede okuyacağı bölümünü seçen lise öğrencilerinin (örneğin makine mühendisliği), üniversiteye adım atmadan önce 18 haftalık stajlarını tamamlamalarıdır.
Mezuniyet aşamasına gelmiş bir öğrencinin en büyük korkusudur “acaba iş bulabilecek miyim?’’ sorunun cevabı. Ne yazık ki yetersiz istihdam günümüzün en büyük sorunlarındandır. Alman eğitimi bu duruma bir çare bulmakla yetinmemiş, aynı zamanda bu durumu bir fırsata çevirmiştir. Üniversitelerin zorunlu kıldığı uzun süreli stajlar için birçok firma ile anlaşıp, hem firmanın sonrasında kendi eleman ihtiyacını karşılaması hem de öğrencinin iş imkanı için fırsat sahibi olmasını sağlamıştır. Bunun yanında özellikle TU9 üniversitelerinde okuyan öğrenciler için, ARGE çalışmalarına milyon dolarlar yatıran prestijli firma sahipleri, hem teknolojileri yükseltmeyi hem de eğitime olan katkılarını artırmayı amaçlamaktadır.
Almanya’da alınan eğitimin en büyük getirisi, öğrencilerimizin CV’lerinde hayallerini süsleyen firmalarının isimleri ve hatta sonrasında başarılarının devam etmesi halinde çok yüksek miktarlarda ücretlerle bu firmalarda çalışma şansı yakalaması olacaktır.
Öğrenciler, yabancılar dairesinden alacakları oturum kartları ile tüm Avrupa’da sınırsız seyahat etme hakkına sahip olacaklardır. İsviçre’ye dahi sadece Almanya’ya oturum kartı ile sorunsuz giriş yapılmaktadır. Bunun yanında en büyük avantajı Avrupa haritasının tam ortasında yer almasıdır. Özellikle Almanya’da eğitim gören öğrencilerin Hollanda, Fransa, Belçika, Lüxemburg, Avusturya, İsviçre gibi ülkelere diğer şehirlere seyehat edercesine gitmesi normal bir durumdur. Örneğin NRW (Kuzen Ren Vestfalya) eyaleti sınırları içinde eğitim gören bir öğrencinin Amsterdam’a gitmesi 1.5-2 saattir. Bu süre İstanbul’da akşam işten eve dönüş süresidir.
Her ülkede eğitim süresi boyunca vize ve oturum gibi konularda sorun yaşanmamaktadır. Ancak üniversite eğitimi bittikten sonra öğrencilerin ülkeden sınır dışı edilmesi an meselesi olur. Almanya’da eğitimini bitiren öğrencilerin genellikle öyle bir dertleri yoktur. Çünkü devlet de öğrencileri ülkeden gitmeyip hem işçi ihtiyacını karşılamasını hem de ekonomiye hareketlilik katmasını istemektedir. Bu nedenle üniversitesini bitiren yabancı öğrencilere 18 aylık bir süre tanıyarak, bu süre zarfı içerisinde kendi meslek gurubunda bir iş kontratı yapması beklenmektedir. Bunu gerçekleştiren öğrencilere sınırsız oturum ve çalışma hakkı tanımaktadır. 8 yılını dolduran kişiler için ise vatandaş olma hakkı verilmektedir.
Alman üniversitelerinden alacağınız diplomalar YÖK tarafından tanınmakla kalmayıp, tanınmada oluşan ders farklarını ve sınavları neredeyse sıfıra indiriyor. Almanya’da okuyan Türk öğrenciler, gittikleri eyaletteki konsoloslukların eğitim ateşeliklerine bir öğrenci dosyası açtırması halinde, geçtikleri sınavları ve dersleri transkriptleriyle birlikte bu dosyada toplamasıyla tanınırlık belgesinde herhangi bir sorun yaşamamaktadırlar. Aynı zamanda erkek öğrencilerin askerlik uzatımları da bu dosya sayesinde uzun süre yapılmaktadır.
Birçok kişi için Almanca öğrenmek gereksiz, anlamsız, kaba ve zordur. Zorluk kısmı kısmen doğrudur ancak gereksiz olduğunu düşünmek tamamen bilgisizliktir. Özellikle mühendislik, sosyoloji, psikoloji, medya, tıp ve arkeoloji alanlarında son yüzyıllarda yazılan kitaplar ve makalelerin büyük bir kısmı Almancadır. İngilizce özellikle 2. Dünya Savaşı’ndan sonra popüler olmaya başlamış, popüler kültür ile büyük bir ivme kazanmıştır. Halbuki İspanyolca 2.Dünya Savaşı’ndan önce İngilizceden çok daha etkili bir dil idi. Avrupa’da hala en çok konuşulan dil Almanca olup, bilimsel ve toplumsal kitapların birçoğu da Almanca’dır.
Almanca dünya üzerinde anadil ya da ikinci anadil olarak 135 milyon, sonrasında öğrenmeye başlamış 16 milyon, 7 ülkede resmi dil olarak kabul edilmiş ve Avrupa’da en çok konuşulan dil olmayı başarmıştır.
Life Yurtdışı Eğitim
Daha iyi bir gelecek için doğru tercih!
Blog
YÖK’ün Denklik işlemleri ile ilgili 15 ve 28 Mart 2024’te yayınlanan kararlar kapsamında yurtdışında eğitimini tamamlayıp Türkiye’de denklik almak isteyenleri ilgilendiren bazı değişiklikler yapıldı.
DevamıPolonya'da tıp eğitimi almanın birçok avantajı bulunmaktadır. Ancak, bu avantajlar her öğrenci için değişebilir ve kişisel tercihlere bağlı olarak farklılık gösterebilir. İşte Polonya'da tıp eğitimi almanın bazı avantajları:
DevamıPolonya tıp üniversiteleri genellikle yüksek eğitim standartlarına sahiptir. Polonya’daki tıp üniversiteleri, uluslararası standartlara uygun bir tıp eğitimi sağlamak için çaba sarf etmektedir.
DevamıPolonya’da Eğitim almak isteyen öğrencilerin 2024 yılında sıkça sorduğu sorulardan biri olan Neden Polonya’da Eğitim almalıyım sorusu gelmektedir? Bu yazımızda sizlere Polonya’da eğitim almak için 2024 yılına göre 10 sebepten bahsedeceğiz.
DevamıPolonya’da tıp okumak isteyenler temel olarak lise mezunu olmaları yeterlidir. Ayrıca başvuru sürecinde Polonya’da tıp eğitimi sunan üniversitelerin yerleştirme sınavlarından (placement exam) başarılı olmaları gerekmektedir.
DevamıLife Long Learning Yurtdışı Eğitim | © 2020 Tüm Hakları Saklıdır