POLONYA HAKKINDA
POLONYA HAKKINDA
Polonya’da üniversite eğitimi almak isteyenler genellikle Polonya hakkında genel bilgiler de edinmek istiyor. Bu nedenle Polonya’nın coğrafi ve iklim durumu, nüfusu, tarihi, eğitim sitemi, çalışma hayatı ve sosyal yaşamı konusunda bazı bilgiler derlemeye çalıştık.
Polonya, günümüzde gerek turistik gerekse eğitim amacıyla çokça tercih edilen ülkelerden biri konumunda. Bir Avrupa ülkesi olması, belirli bir eğitim standardına sahip olması ve ekonomik koşulların diğer Avrupa ülkelerine göre daha uygun olması, Polonya’nın tercih edilmesindeki önemli etkenler. Peki Polonya’yı ne kadar tanıyorsunuz? Bu yazımızda Polonya’ya dair birçok bilgiyi bulabilirsiniz.
POLONYA’NIN BAŞKENTİ: Varşova
POLONYA YÜNETİM ŞEKLİ: Cumhuriyet
POLONYA PARA BİRİMİ: Polonya Zlotisi (PLN)
POLONYA’DA ASGARİ ÜCRET: 660 Euro / 3.000 PLN (2021 yılı)
POLONYA’NIN YÜZÖLÇÜMÜ: 312.679 km2
POLONYA’NIN NÜFUSU: 38.386.000
POLONYA’DA COĞRAFYA VE İKLİM
Polonya, Avrupa’nın tam ortasında; Çekya, Slovakya, Almanya, Litvanya, Rusya, Ukrayna ve Belarus’a komşu bir ülke. Üstelik Baltık Denizi’ne de kıyısı var. 312,685km² yüzölçümü ile alan bakımından Avrupa’daki 9. büyük ülke konumunda. Polonya’nın genel olarak ılıman bir iklime sahip olduğu söylenebilir. Yaz ve bahar mevsimleri sıcak ve güneşli iken kışlar ise genelde karlı geçmektedir. Sahip olduğu doğal güzellikler ve ulusal parkları ile oldukça yeşil bir ülke olduğu da söylenebilir. Birkaç örnek vermek gerekirse Polonya, ilginç bir şekle sahip 400 çam ağacından oluşan çarpık orman ve inanması güç olsa da Avrupa’nın en büyük çölü olan Błędów Çölü’ne ev sahipliği yapmaktadır.
Çarpık Orman
Błędów Çölü
POLONYA’DA NÜFUS
2021 itibariyle 37,787,697 nüfuslu bir ülke olan Polonya’da halkın %61,1’i şehirlerde yaşarken %38,9’u ise kırsal alanlarda yaşamaktadır. İlginç bir şekilde Polonya’da şehir ve ilçe ayrımı yoktur. 2020 itibariyle Polonya’da toplam 944 şehir ve ilçe bulunmaktadır. Nüfusu 100,000’in üzerinde olan şehir ve ilçe sayısı ise toplamda 37’dir. Bu şehirlerden en büyüğü, aynı zamanda Polonya’nın başkenti olan 1,702,139 nüfuslu Varşova’dır. Varşova’yı Krakov ve Lodz şehirleri takip etmektedir. Polonya’nın resmi bir dini olmamakla birlikte halkın büyük çoğunluğu (yaklaşık %87) katolik hristiyandır.
Polonya Avrupa’daki en homojen ülkelerden biri olma niteliğini taşır. Polonya’da yaşayan insanların %98’den fazlası Polonya kökenlilerden yani Lehlerden oluşur. Polonya’nın resmi dili olan Lehçe’nin, dünya çapında yaklaşık 50 milyon kişi tarafından konuşulduğu tahmin edilmektedir. Polonya’da İngilizce’nin de oldukça yaygın bir dil olarak kullanılır. Halkın yaklaşık %37’si İngilizce konuşabilmektedir. Büyük şehirlerde genç ve orta yaştaki kişiler daha fazla İngilizce konuşmaktadır.
POLONYA’NIN KISA TARİHİ
Polonya, ilginç coğrafi özellikleri yanında ilginç bir tarihe de sahip. Polonya’nın bir ülke olarak ortaya çıkışının, milattan sonra 966 yılında çok sayıda Batı Slav kabilesine hükmeden Dük 1. Mieszko’nun vaftiz olup Hristiyanlığı benimsemesi ile gerçekleştiği kabul edilir. Bu tarihten sonra Polonya, Papa’nın koruması altında Hristiyanlığa hizmet ederek 1025 yılında tam bir krallığa dönüşmüştür. 14. Yüzyıl’ın sonlarına gelindiğinde ise Litvanya Grandükü Jagiełło Polonyalı prenses Jadwiga ile evlendi ve bu iki ülke 17. Yüzyıl’ın başlarına kadar Lehistan-Litvanya Birliği adı altında aynı krallar tarafından yönetildi. 17. Yüzyıl’ın ortalarına gelindiğinde ise değişen politik atmosfer ve savaşlar, bu birliğin zayıflamasına ve parçalanmasına sebep oldu.
Bu durum Polonya’nın komşu ülkelerin işgaline uğraması ve 123 yıl boyunca diğer ülkelerin egemenliği altında yaşamasıyla sonuçlandı. Hatta bu zor dönem devam ederken Osmanlı Devleti, 1842 yılında Polonyalı göçmenler için İstanbul yakınlarında Polonezköy isminde bir köy de kurmuştur.
Polonezköy, bugün hala aynı isimle anılmakta ve Türkiye-Polonya ilişkileri açısından önemli bir bölge olarak varlığını sürdürmektedir. Polonya, bu zor sürecin ardından 1. Dünya Savaşı’nda değişen politik ve askeri dengelerden yararlanarak 1918 yılında Versay Antlaşması ile tekrar bağımsızlığını kazandı ve bir cumhuriyete dönüştü.
Çok geçmeden 2. Dünya Savaşı’nda yeniden işgale uğrayan Polonya, savaşın sonlanmasıyla birlikte Nazi işgalinden kurtuldu.
Takip eden soğuk savaş sürecinde Polonya, doğu bloğu ülkelerinden biri olarak Sovyetler Birliği etkisi altında komünist bir yönetim ile varlığını sürdürdü. Sovyetler Birliği’nin zayıflamasıyla birlikte bu etkiden kurtulan Polonya, 30 Ocak 1990 yılında komünist rejimden demokratik sisteme geçiş yaptı.
1999 yılında NATO’ya ve 2004 yılında da Avrupa Birliği’ne üye oldu. Birçok savaş, işgal ve zor dönemi geride bırakmış olan Polonya, bugün hızla büyüyen ve gelişen bir ülke durumundadır ve 2021 yılı itibariyle ekonomik büyüklük bakımından dünyada 22. Sırada bulunmaktadır.
POLONYA’DA EĞİTİM
Polonya’da okula başlama yaşı 6 olup, üniversiteye kadar 6 yılı ilkokul, 3 yılı ortaokul ve 3 yılı lise olmak üzere 12 yıllık bir eğitim sistemi mevcuttur. Ortaokuldan sonra genel liselerin yanında mesleki eğitim veren liseler de mevcuttur. Polonya’da genel üniversitelerin yanı sıra, meslek odaklı, öğretmen yetiştirme amaçlı ve yabancı dil öğretmeni yetiştirme amaçlı üniversiteler de bulunmaktadır.
Üniversiteler, tek işi yükseköğretimle ilgilenmek olan bir bakanlığa bağlıdır. Özellikle Polonya’daki üniversiteler, başta tıp, mühendislik, mimarlık ve bilgi teknolojileri alanlarında olmak üzere eğitim kalitesi bakımından köklü bir gelenek ve üne sahiptir ve her yıl pek çok uluslararası öğrenci tarafından tercih edilmektedir.
Dünya Üniversiteler sırlamasında yer alan 26 adet üniversitesi bulunmakta olup her yıl eğitim sisteminde yenilik ve gelişim amaçlı bir çok program yürütülmektedir.
Polonya’daki üniversite eğitimini daha yakından tanımak için şu yazımıza göz atabilirsiniz:
https://www.lifeyurtdisiegitim.com/pg/polonya-da-yurtdisi-egitim
POLONYA’DA ÇALIŞMA HAYATI
Polonya’daki en büyük sektörler uzun bir süredir tarım, imalat sanayi ve madencilik olagelmiştir. Ancak günümüzde otomotiv, bilgi teknolojileri ve altyapı sektörleri hızlı gelişen sektörlerdir.
İş yaşam dengesinde ise ailenin rolü büyüktür. Polonya’da aile ile zaman geçirmek önemli olduğu için hafta sonları pek çok insan çalışmaz ve aileleriyle vakit geçirirler. Pazar günleri ailece akşam yemeği yemek Polonya’da önemli bir gelenektir. Çalışma saatleri ise genellikle hafta içi sabah 8 ile öğleden sonra 4 ve cumartesi günleri sabah 8 ile öğleden sonra 2 arasındadır. Pek çok dükkan sabah 10’dan akşam 6’ya kadar açık iken alışveriş merkezleri ise genelde akşam 10’a kadar hizmet vermektedir. Polonya’da ülke için önemli günlerde olmak üzere, 12 civarında ulusal tatil günü de bulunmaktadır.
Polonya’da Üniversite öğrencilerinin ise çalışma hakkı mevcut olup hem eğitimlerini devam ettirecekleri hem de çalışarak harçlıklarını kazabilecekleri bir avantaj elde etmektedirler. Öğrencilerin çalışma hakkı sadece lisans, yüksek lisans ve doktora programlarına verilmiş olup İngilizce hazırlık öğrencileri yasal olarak çalışma iznine sahip değildir.
POLONYA’DA SOSYAL YAŞAM
Polonya’nın merkezi sokaklarında pek çok etkinliğe rastlamak mümkün. Meşhur piyanist Frédéric Chopin (Fryderyk Franciszek Szopen)’in de memleketi olan Polonya’da özellikle klasik müzik festivalleri oldukça yaygındır. Bu festivallerde özellikle bahar aylarında Krakov’da Beethoven ve yaz aylarında da Varşova’da Mozart’ın eserleri yaygın olarak kullanılır.
Polonya’da her yıl 280 civarı sanat festivali yapılmaktadır. Özellikle Varşova’da günün 24 saati aktif bir şehir iken Krakov ise harika mimarisi, müzeleri, sanat galerileri ve kaleleri ile ünlüdür. Bütün bu aktiviteleri ve mekanları gezerken pek çok insanla karşılaşacak, toplu taşıma kullanacak ve elbette acıkacaksınız.
Polonya halkı turistlere karşı genellikle oldukça sıcakkanlı ve misafirperverdir. Pek çok şehirde gelişmiş bir toplu taşıma ağı da söz konusudur. Dolayısıyla Polonya’da ulaşım oldukça rahattır. Eğer uzun süre kalacaksanız, uzun süreli bilet aboneliği ulaşım konusunda daha avantajlı olmaktadır.
Çok çeşitli yemeklere sahip Polonya mutfağında ise patates ve et çok önemli bir yere sahiptir. Tüm bunları yaparken Polonya’nın para birimi olan Zloti’yi kullanmanız gerekmektedir. 2021 Aralık ayı itibariyle 1 zloti, yaklaşık 3,4 liraya karşılık gelmektedir.
Polonya’da üniversite eğitimi almak ve başvuru işlemlerini yapmak için Life Yurtdışı Eğitim ofisleri ile iletişime geçebilir veya aşağıdaki linke tıklayarak “Başvuru formu”nu doldurun. Life Yurtdışı Eğitim danışmanları en kısa sürede sizinle iletişime geçecektir.
BAŞVURU FORMU’na tıklayın.
Life Yurtdışı Eğitim
Daha İyi Bir Gelecek İçin Doğru Tercih!
+90 312 704 0 234
Blog
Polonya’da Tıp okumak isteyenler bu videoyu mutlaka izlemeli. Polonya’da tıp eğitimi ile ilgili aşağıdaki merak edilen soruların yanıtlarını bu videoda bulabilirsiniz.
DevamıPolonya, yüksek kalitede üniversiteleri ve çeşitli akademik programlarıyla uluslararası öğrencilerin popüler bir hedefidir. Üniversite eğitimi almak isteyenlerin sıklıkla merak ettiği konulardan biri, Polonya'da üniversite eğitiminin süresidir.
DevamıPolonya diploması, Avrupa Ülkelerinin tamamında ve Türkiye’de tanınmakla birlikte dünyada da birçok ülke tarafından tanınmaktadır. Tabi her ülkenin kendi diploma denkliği ve kabul koşulları bulunmaktadır.
DevamıPolonya, son yıllarda yabancı öğrencilerin tercih ettiği bir ülke haline geldi. Ülkede bulunan üniversitelerin kalitesi ve eğitim dili olan İngilizce'nin yaygın kullanımı, Polonya'yı yabancı öğrenciler için cazip hale getirmiştir.
DevamıPolonya, Avrupa'nın önde gelen üniversite sistemlerinden birine sahiptir ve özellikle bilgisayar mühendisliği alanında birçok saygın üniversiteye ev sahipliği yapar.
DevamıLife Long Learning Yurtdışı Eğitim | © 2020 Tüm Hakları Saklıdır